Näin maalaat talosi puuverhouksen – maalaus vaihe vaiheelta

Talon puisen ulkoverhouksen suositeltu huoltomaalausväli on maalista, seinän ilmansuunnasta, verhouksen kunnosta ja sen rakenteesta riippuen 5-15 vuotta. Etelän suuntaan oleva seinä on eniten auringossa ja siten myös UV-säteilylle altis. Aurinko ja kuumuus ovatkin merkittäviä maalipintaa heikentäviä tekijöitä. 

Huonokuntoinen tai laho puu saa myös maalipinnan heikkenemään. Ulkoverhouksen tuulettuvuus on tärkeässä osassa maalipinnan kestävyyden kannalta. Puuverhouksen taakse jätetään nykyrakentamisessa tuuletusrako, joka mahdollistaa puun hengittävyyden. Vanhemmissa rakennuksissa tuuletusrakoa ei aina ole, mikä voi saada maalin irtoamaan seinästä ennen aikojaan. Myös maalin ja tarvikkeiden oikea valinta on maalauksen onnistumisen kulmakiviä. Tässä tekstissä kertaamme maalauksen eri työvaiheita, jotta juuri sinä onnistut talosi huoltomaalauksessa.

Maalin valinta

Maalin ja tarvikkeiden valinta on ensiarvoisen tärkeää onnistuneen huoltomaalauksen kannalta. Yleisimmin puuverhouksissa käytettyjä maaleja ovat vesiohenteiset maalit ja öljymaalit. Öljymaalia ei voi maalata vesiohenteisten maalien päälle, eikä kaikkia vesiohenteisia maaleja suositella maalattavaksi öljymaalien päälle. Tämän vuoksi on tärkeää selvittää, mitä maalia on käytetty edellisellä maalauskerralla. Tämän voi löytää kiinteistön rakennusasiakirjoista tai vanhasta varaston nurkassa lojuvasta maalipöntöstä. Jos kummastakaan edellä mainitusta ei ole apua, maalin tyypin voi tunnistaa muutamalla kotikonstilla. Linkki blogitekstiin, jossa käydään läpi, miten maalin voi tunnistaa

Pohjatyöt

Hyvin tehdyt pohjatyöt varmistavat maalin tarttuvuuden ja mahdollistavat pitkäikäisen maalikerroksen. Pohjatöihin kannattaa siis panostaa. Pohjatöiden vaiheita ovat lahokorjaukset, hilseilleen tai irtonaisen maalipinnan poisto (eli skrapaus), homepesu tai kuivaharjaus sekä suojaus. Maalauksessa ei aina kuitenkaan tarvitse tehdä jokaista pohjatyövaihetta. Alla ohjeet siitä, milloin ja miten kukin pohjatyövaihe tehdään.

Hilseilleen tai irtonaisen maalin poisto eli skrabaus

Tarvikkeet: maalikaavin, maalikaapimeen vaihtoteriä, hiomapaperia, suojalasit, hyvät työhanskat ja hengityssuojain halutessaan

Aurinkoisilla seinillä on yleistä, että maalipinta hilseilee tai halkeilee. Erityisesti katkaisu-/koristelistoissa maalipinta ei meinaa ehjänä pysyä. Joskus maalipinta voi irrota myös varjoisista paikoista ja onkin tärkeää varmistaa, että huonosti puussa kiinni olevaa maalia ei jää uuden maalikerroksen alle. Irtonaisen maalin päälle maalaamisesta ei ole juuri mitään hyötyä, koska maalipinta on edelleen irti puupinnasta. Irtonaisen tai hilseilleen maalin tunnistaa helpoiten, jos maalin alta pilkistää vanhaa maalikerrosta tai puuta. Aina irtoaminen ei ole näin selkeää, jolloin voi olla tarpeen kokeilla maalin kestävyyttä kaapimalla maalinkaapimella. Pienikin halkeama maalipinnassa voi osoittautua laajalta alueelta irronneeksi maalikerrokseksi. Halkeamat kannattaakin aina ”avata” skrabaamalla niiden kohdalta. Skrabauksessa tärkeää on hyvä ote kaapimesta, puun syiden suuntainen kaapimissuunta ja tasainen painaminen koko terällä. Kaapiessa ei tarvitse painaa hampaat irvessä, vaan reipas painaminen riittää. Joskus skrabaus jättää seinään ”karvoja”, kun puun syyt irtoavat osittain puusta. Nämä karvat voi halutessaan hioa pois hiomapaperilla kauniin jäljen takaamiseksi.

Homepesu

Tarvikkeet: Pesuharja (esim. autoharja, kansiharja tai homepesuun tarkoitettu harja), puutarhaletku suljettavalla suuttimella, valitulle maalille suositeltava pesuaine (tähän saat apua maalikaupasta) sekä suojalasit

Homepesu täytyy tehdä, jos seinässä on erotettavissa likaa, hometta tai muuta kasvillisuutta. Jos vanha maalipinta ”liituuntuu” (sormella pyyhkäisemällä väriä jää sormenpäähän), pesu on myös tehtävä. Jos seinä on puhdas ja siinä ei ole hometta, homepesun voi korvata kuivaharjauksella – eli kuivalla harjalla harjaamalla pölyn ja lian pois. Homepesun voi tehdä myös vain osalle talosta tarpeen mukaan.

Tämä ohje soveltuu yleisimmin käytettäviin pesuaineisiin, kuten Tikkurila Homeenpoisto ja Rensa Facade. Pesun aluksi kastellaan pestävä alue puutarhaletkulla. Tämän jälkeen seinälle levitetään homepesuaine laimennettuna ohjeen mukaisesti. Aineen voi levittää joko pumppupullolla suihkuttamalla tai harjalla suoraan seinälle ämpäristä. Harjaa pestävä alue, kun pesuaine on levitetty. Likaisempia kohtia saa hinkata oikein kunnolla. Anna aineen vaikuttaa pesuaineen ohjeiden mukaisesti. Homepesuaine ei saa kuivua seinälle, joten seinää tulee kastella aika ajoin. Kun aine on saanut vaikuttaa, huuhtele seinä perusteellisesti puutarhaletkulla. Älä maalaa seinää samana päivänä kuin peset sen. Muita pesuaineita käyttäessäsi katso pesuainekohtaiset ohjeet valmistajalta.

Varo pesun aikana pesuaineen pääsemistä ikkunoihin, tekstiileihin, autoihin ja tiiliseiniin. Mikäli ainetta pääsee edellä mainittuihin, huuhtele runsaalla vedellä. Varo suihkuttamasta vettä suoraan pistorasioihin, ikkunoiden tai ovien reunoihin ja muihin mahdollisiin vuotopaikkoihin.

Kun peset tiilitalossa olevia puuverhouksen osia, on suositeltavaa pitää lähellä olevat tiilet kosteina, jotta pesuaine ei imeydy tiileen. Pesun voi suorittaa esimerkiksi sateisena tai kosteana päivänä, jolloin tiiliseinä ei kuivu liian nopeasti.

Suojaus

Tarvikkeet: Teippiä, muovia, mattoja, pahveja tai mitä tahansa materiaalia, joka ei päästä maalia läpi

Suojaus on tärkeä osa siistin lopputuloksen saavuttamisessa. Maaliroiskeita tulee jokaiselle maalarille, minkä vuoksi maalaamattomiksi tarkoitetut kohdat on syytä suojata. Käytä mattoa tai muovia alla aina maalatessa terassin, pihakiveyksen tai asfaltin päällä. Käytä teippiä apuna rajaamisessa ja suojaamisessa. Suojaukseen ei ole oikeaa eikä väärää tekniikkaa - pääasia on vain päästä siistiin lopputulokseen. Pelkällä pensselillä maalatessa suojaaminen ei ole aina välttämätöntä, mutta jos levität maalin maaliruiskulla tai telalla, suojaaminen on erittäin suositeltavaa.

Lahokorjaukset

Laho tai nukkaantunut vanha puu ei tarjoa maalille hyvää tartuntapintaa, jonka vuoksi puu tulee vaihtaa uuteen. Lahokorjaukset on usein helpointa tehdä pohjatöiden yhteydessä.

Maalaus

Tarvikkeet: Erikokoisia pensseleitä (Pensselin laadussa ei kannata säästää – me Jyvärillä suosimme Sokevan pensseleitä), maalia, maaliastioita, jatkovarsia, teippiä ja rättejä. Maalin levittämisessä voit halutessasi käyttää telaa tai ruiskua, mutta levittäminen onnistuu hyvin myös pensselillä.

Pohjamaalaus

Pohjamaalaus tulee tehdä aina paljaalle puulle maalattaessa. Pohjamaalikerroksessa käytetään ohennettua maalia. Vesiohenteiset maalit ohennetaan maalinvalmistajan ohjeiden mukaisesti vedellä laimentamalla. Öljymaaleja käytettäessä ohennus tehdään maalinvalmistajan valmistamalla ohenteella. Anna pohjamaalikerroksen kuivua kunnolla ennen pintamaalausta. Ohennettu maali on valuvampaa, minkä vuoksi suojaaminen on tärkeää.

Pintamaalaus

Pintamaalin voit levittää pensselillä, telalla tai maaliruiskulla. Telaa tai maaliruiskua käytettäessä maaliroiskeiden ja maalipölyn leviämiselle on suuri riski. Maalin levittäminen niitä hyödyntäen on kuitenkin tehokkaampaa. Tela on huomattavasti halvempi ja helppokäyttöisempi. Ruiskulla puolestaan maalin saa leviämään tehokkaammin ja tasaisemmin. Ruiskua käytettäessä on syytä varoa maalipölyn leviämistä ikkunoihin, autoihin, oviin tai vesipelteihin. Me Jyvärillä levitämme maalin useimmiten pensselillä, koska sen käyttö on suhteellisen riskitöntä. Suurilla tasaisilla pinnoilla saatamme käyttää telaa. Maalin levittämisen jälkeen seinä tulee sivellä pensselillä puun syiden mukaisesti. Sivele maalauspinta joka kohdasta molempiin suuntiin pensselillä. Jos maalia sotkeutuu pinnoille, johon sitä ei ole tarkoitettu, pyyhi pinta rätillä mahdollisimman pian. Jos maali ei lähde pyyhkimällä, tärpättiä tai omaa sylkeä kannattaa kokeilla. 

Jyvärillä maalaamme usein seinäpinnan ennen pieniä yksityiskohtia. Maalaamme siis esimerkiksi telineen lavan alueelta yhden värin kokonaan, ennen värin vaihtamista. Aloitamme seinäpinnasta ennen kuin käymme eri värillä olevien yksityiskohtien, kuten ikkunanpielien tai räystäänalusien kimppuun. Tämä helpottaa rajaamista ja mahdollistaa siistin lopputuloksen tehokkaasti.

 

Maalaus on monivaiheinen prosessi, jossa on otettava huomioon monia tekijöitä. Me Jyvärillä olemme toteuttaneet kymmeniä maalausprojekteja, ja kaikki ne ovat onnistuneet erinomaisesti. Jos jokin työvaihe herättää kysymyksiä tai kaipaat apua, älä epäröi ottaa yhteyttä. Voimme myös hoitaa koko maalausprojektin puolestasi – laadukkaasti ja huolellisesti.

Etsitkö luotettavaa maalaria?

Palvelumme kattavat kaikki julkisivumaalauksen vaiheet: toteutuksen suunnittelusta yhdessä asiakkaan kanssa maalien hankintaan ja pohjatöistä aina viimeisteltyyn maalipintaan asti.